Kelchboon.nl

ICT Service Buro.

Aanbieding

Back-up Service

Maak gebruik van deze aanbieding.

Aanleg van Internet.

Inhoudsopgave

  1. xDSL Internet.
  2. Glasvezel Internet.
  3. Coax Internet.

aanleg internet afbeelding

xDSL Internet.

xDSL staat voor Digital Subcriber Line, in feite digitale copmunicatie over het laatste stukje koper naar de klant. De 'x'staat voor de vele DSL-varianten die men ontwikkelt heeft. De meest gebruikte zijn: ADSL, HDSL, SHDSL en VDSL2. We gebruiken de term DSL als verzamelnaam voor alle DSL varianten. Samengevat is DSL een techniek waarmee het mogelijk is om over de koperen telefoonlijn snelle datatransmissies te laten lopen.

ADSL.

Het gebruik van een telefoonlijn voor data bestaat al heel lang. Zo kun je over één enkele telefoonlijn probleemloos gelijktijdig verschillende datapakketjes versturen, bijvoorbeeld voor het bekijken van een internetpagina en het spraaksignaal van je telefoon (Internet + bellen). Om die signalen netjes uit elkaar te houden wordt gebruikgemaakt van een splitter die de verschillende frequenties scheidt.

ADSL en VDSL.

VDSL is een snellere opvolger van ADSL en staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Het vervangt langzaam maar zeker de bestaande ADSL-aansluitingen. Met VDSL kunnen snelheden tot ruim 50 Mbit/sec gehaald worden. Voor digitale televisie, waarvoor veel bandbreedte nodig is, betekent dit ook een stap in kwaliteit.

Pair Bonding.

Bij VDSL lijnen kan KPN pairbonding toepassen om de snelheid verder te verhogen. Bij Pair bonding worden twee lijnen op een speciaal VDSL modem aangesloten. Niet alle klanten hebben twee aangesloten lijnen op de ISRA dus Pair bonding is niet overal mogelijk. In veel gevallen is voor pair bonding en nieuw modem nodig (Bijv Experia Box V10, Fritzbox 7581, etc..)

Glasvezel Internet.

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die in theorie licht signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden kan versturen. Een glasvezelaansluiting is 'een glasvezelverbinding tot aan de woning. Het wordt ook wel Fiber to the Home (afgekort tot FTTH) genoemd. De belangrijkste eigenschappen van een glasvezelverbinding zijn de grote bandbreedte en de grote afstand waarover deze snelheid gerealiseerd kan worden. Een ander onderscheid is dat de snelheid waarmee je bestanden op internet kunt zetten (uploaden) even snel is als die waarmee je bestanden er vanaf kunt halen (downloaden).

Glasvezel Snelheden.

De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100 en 500 Mbps. Enkele kleinere glasvezelaanbieders hebben ook pakketten met een internetsnelheid van 30 Mbps. Bij internet via glasvezel zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn. Net als bij ADSL en kabel is de werkelijk behaalde snelheid afhankelijk van de aanbieder en een groot aantal factoren. Internetaanbieders hebben overigens afgesproken vanaf 2013 realistische internetsnelheden te melden. De afspraken zijn vastgelegd in een Gedragscode Transparante Internetsnelheden.

Bij internet via de kabel of ADSL bestaat een groot gedeelte van het netwerk al uit glasvezel. Alleen het laatste stukje van de centrale naar de woning is in de meeste gevallen nog gewoon koper of coax kabel (FTTC, Fiber To The Curb). Bij een glasvezelverbinding tot aan de woning (FTTH) gaat ook het laatste stukje via glasvezel.

Coax Internet.

Kabel internet werkt via de COAX-kabel en is momenteel (samen met glasvezel) de snelste vorm. In de begindagen kende deze techniek nog enkele problemen die de snelheid beperkten als er veel mensen in een wijk tegelijk gebruik maakten van het kabelnetwerk. Deze kinderziektes zijn echter volledig verholpen doordat grote delen van het netwerk zijn vervangen voor glasvezelkabels.

Stralingsarm.

Een goede coax kabel is stralingsarm. Dat wil zeggen dat de hoogfrequentsignalen, die door de kabel worden getransporteerd, niet naar buiten kunnen lekken. Omgekeerd kunnen ook geen hoogfrequentsignalen van buiten naar binnen dringen en zo storing veroorzaken.

Coax kabels voor de doorgifte van radio- en televisiesignalen moeten een impedantie hebben van 75 ohm. Voor computernetwerken worden kabels met een impedantie van 50 ohm gebruikt. Het is voor de aanleg van een netwerk belangrijk dat de typen niet verwisseld worden.

U begrijpt dat de kwaliteit van de coax kabel zeer belangrijk is. Bezuinig dan ook niet op deze kabel en bijbehorend aansluitmateriaal. Zoals het spreekwoord luid "Goedkoop is Duurkoop". Niet is zo vervelend dan na een dag lang ploeteren om het eea aan te sluiten een slecht resultaat te behalen.