Kelchboon.nl

ICT Service Buro.

Aanbieding

Back-up Service

Maak gebruik van deze aanbieding.

Windows 11

Inhoudsopgave

 1. Waarom je wél moet upgraden.
 2. Waarom je niét moet upgraden.
 3. Systeemvereisten Windows 11.

Windows 11 afbeelding

Windows 11.

Op 24 juni 2021 werd aangekondigd dat Windows 11 beschikbaar gesteld wordt op 5 oktober 2021. Windows 11 is een nieuwe naam. Maar eigenlijk is het niet zo’n nieuw besturingssysteem. Bij de lancering van Windows 10 beloofde Microsoft dat het besturingssysteem de laatste genummerde versie van Windows zou zijn. Voortaan zou Microsoft op het besturingssysteem verder bouwen met updates.
Waarom je wél moet upgraden

 1. Windows 11 kan je zien als een grote feature-update van Windows 10. Laat je vooral niet verleiden door het nieuwe uiterlijk want er verandert niet echt veel. Wat wel direct opvalt, is dat de Windows startknop nu naar het midden van de taakbalk is verplaatst.
 2. Windows 11 is een volledig gratis upgrade voor Windows 10. Waarom zou je de gratis vernieuwde versie van Windows 11 niet gebruiken?
 3. Microsoft voorziet een naadloze upgrade van Windows 10 naar Windows 11. Je computer zal op de achtergrond even zwoegen, maar wanneer het proces is afgelopen, kan je meteen verder werken. Al je programma’s blijven geïnstalleerd en Windows 11 is compatibel met alle Windows 10-software. Zelfs je instellingen blijven behouden.
 4. Windows 11 gaat veel beter om met beeldschermen met een hoge resolutie. Ook onthoudt het besturingssysteem waar de schermen stonden wanneer je deze loskoppelt en opnieuw aansluit. Ook geeft Windows 11 je bovendien heel wat handige extra opties om vensters naast elkaar te ordenen. Zo kan je voortaan tot vier programmavensters op één display opstellen zonder moeilijke handelingen.
 5. Als men iets in de instellingen wil aanpassen, hoeft niet meer in het configuratiescherm te duiken. Met Windows 11 geeft Microsoft je op een overzichtelijke manier toegang tot alle knoppen.

Waarom je niét moet upgraden

 1. In theorie loopt een upgrade van Windows 10 naar Windows 11 zonder problemen, maar er is een reden waarom Microsoft Windows 11 gefaseerd uitrolt. Iedere gebruiker heeft zijn eigen configuratie (programma's, Hardware, software etc..). Microsoft heeft natuurlijk niet iedere configuratie onderzocht, waardoor een upgrade naar Windows 11 bij u niet hoeft te lukken. Bij andere grote (en kleine) updates van Windows zagen we steevast een minderheid die geconfronteerd werd met vervelende bugs. De kans is niet zo groot maar anderzijds: waarom zou je niet even wachten totdat enthousiastere gebruikers de rol van proefkonijn op zich hebben genomen?
 2. Een individuele computer upgraden is geen probleem, maar hoe zit het met alle systemen binnen een bedrijf. Voor systeembeheerders is het natuurlijk eenvoudiger als iedereen met hetzelfde besturingssysteem werkt. Microsoft kiest echter voor bijzonder strikte systeemvereisten waardoor er veel systemen buiten de boot vallen. In dit geval kan je net zo goed wachten met de overstap naar Windows 11. Vroeg of laat is het toch tijd om oude systemen te vervangen. Misschien is een upgrade rond die periode wel interessanter.
 3. Windows 11 kan je zien als een grote feature-update van Windows 10. De grootste vernieuwing is de ondersteuning voor Android-toepassingen. Verder krijg je vooral visuele verbeteringen zonder grote structurele stappen voorwaarts. Als je niet upgradet, zal je voorlopig dus niet veel missen.
 4. Windows 11 heeft een nieuw jasje en dat is voor de meeste mensen een goede zaak. Niet iedereen is even technisch onderlegd en heel wat Windowsgebruikers houden vast aan hun vertrouwde omgeving. Kleine aanpassingen kunnen voor grote verwarring zorgen. Zeker voor organisaties met werknemers die zich niet zo vertrouwd voelen met een pc, kan het geen kwaad om die verwarring te vermijden. Door de upgrade even uit te stellen, kan je bijvoorbeeld enkele trainingen op maat uitwerken om de schok te verkleinen.
 5. Microsoft blijft nog tot 14 oktober 2025 updates uitrollen voor Windows 10. Daarbij gaat het niet alleen om beveiligingsupdates maar ook functionele verbeteringen. Geef het nog een jaar of twee en kijk dan eens naar de staat van Windows 11. Het besturingssysteem zal volwassener zijn en je kan in principe alsnog vlekkeloos overstappen.

Systeemvereisten Windows 11

 • Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of systeem op een chip (SoC).
 • RAM: 4 gigabyte (GB) of meer werkgeheugen nodig.
 • Opslag: 64 GB of een groter opslagapparaat.
 • Systeemfirmware: Geschikt voor UEFI Secure Boot.
 • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0.
 • Grafische kaart: Compatibel met DirectX 12 of nieuwer met WDDM 2.0-stuurprogramma.
 • Beeldscherm: High-definition (720p) beeldscherm dat groter is dan 9” diagonaal, 8 bits per kleurkanaal.
 • Internetverbinding en Microsoft-account: Windows 11 Home edition vereist een internetverbinding en een Microsoft-account.